Pytania Pacjentów - Dentysta Wrocław Stomo Clinic
dobry dentysta stomatolog Wrocław

Stomo ClinicMake You Smile

pytania do dentysty

Pytania Pacjentów

Jesteśmy otwarci

na Twoje pytania!

Stomo Clinic pytania pacjentów, to zbiór pytań, które pojawiają się między Wami (pacjentami), a naszym personelem. Pytania trafiają do nas różnymi kanałami komunikacji ( ZnanyLekarz, Facebook), jednak na naszej stronie znajdziesz odpowiedzi w jednym miejscu. 🙂

Z upływem czasu postaramy się dla Was je aktualizować.

Zapraszamy więc do lektury!

KATEGORIA: PRÓCHNICA

Stały aparat na zęby

Czy mogę ponownie założyć stały aparat na zęby?
Mam 22 lata, w wieku 16 lat założono mi stały aparat na górne i dolne uzębienie. Po 2 latach najpierw zdjąłem aparacik,a potem nosiłem na noc retainer, aby zęby utrzymać na swoim miejscu. Po 1 roku zaniechałem wkładek i zęby zaczęły się przemieszczać. Obecnie wychodzi mi 8 z lewej stony i mam problem z zębami, wszystkie ” jakby się nie mieszczą”. Chciałbym ponownie założyć stały aparat na dole do momentu wyjścia ostatnich zębów. Kiedy mogę jak najszybciej to zrobić? Zależy mi na czasie.

Oczywiście można założyć ponownie aparat. Trzeba jednak najpierw skontrolować stan zębów. przede wszystkim korzeni i otaczających kości na zdjęciu RTG panoramicznym oraz znaleźć przyczynę ponownych stłoczeń. Następnie możemy zaplanować leczenie ortodontyczne.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Chcę poprawić zgryz

Nosiłem aparat stały ortodontyczny około 5 lat temu. Po roku noszenia retainera przestałem go jednak nosić. Pojawiła mi się więc milimetrowa diastema miedzy jedynkami. Po znalezieniu i noszeniu ponownie retainera trochę się cofnęła. Czy jest więc możliwość korekcji diastemy aparatem ruchomym w wieku 25 lat? Czy w tym wieku to już tylko aparaty stałe?

Jak najbardziej istnieje możliwość korekty wady za pomocą specjalnie dostosowanej szyny aligner (niewidocznej, przeźroczystej, która powinna być noszona 24h na dobę).

Ewentualnie ściągamy ją tylko przy spożywaniu ciepłych pokarmów i napojów. Jeżeli szczelina jest między jedynkami jest jednak zbyt duża do korekty jedną szyną, możliwe, że konieczne będzie powtórzenie wycisku i wykonanie kolejnej szyny do całkowitej korekty.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Chcę poprawić zgryz

Mam 20 lat i chciałabym nosić aparat na zęby i poprawić swój zgryz. Nie jest jednak czasem za późno?

Na leczenie ortodontyczne „nigdy nie jest za późno”. Chociaż im wcześniej je zaczniemy, tym przebiega ono sprawniej i krócej, a efekt leczenia na pewno będzie też stabilniejszy.

KATEGORIA: STOMATOLOGIA

Ścieranie się szyny odciążającej

Dwa dni temu odebrałam twardą szynę odciążającą, zakładaną na dolne zęby. Po dwóch nocach zauważyłam jednak w kilku miejscach, że materiał uległ małemu starciu. Powodem jest zapewne nieświadome zaciskanie zębów. Czy szyna powinna ulegać takiemu ścieraniu i to już po 2 nocach? Jeśli nie, to chyba oznacza, że powinnam ją zareklamować. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

Zużycie szyny jest faktycznie prawdopodobnie skutkiem nadmiernego zaciskania zębów w nocy. Moim zdaniem nie jest to podstawą do reklamacji. Zalecałabym jednak udanie się do specjalisty bądź lekarza stomatologa, który zajmie się wyeliminowaniem problemu zaciskania zębów, a nie tylko działaniem objawowym jak ochrona szyną.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Szóstka do wyrwania a aparat

Czeka mnie wyrwanie szóstki po nieudanym leczeniu, noszę się z zamiarem założenia aparatu ze względu na wade zgryzu. Czy wg Pani konieczne jest wstawianie zęba? Czy też można to będzie nadrobić w jakiś sposób aparatem? Koszt implantu to przerażająca kwota...

Istnieje możliwość mezjalizacji, czyli przesunięcia wzdłuż wyrostka siódemki oraz ósemki w miejsce brakującej szóstki. Natomiast nie u każdego jest to możliwe. Wszystko zależy bowiem od istniejącej wady zgryzu. Dlatego podstawą powinna być konsultacja.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Ósemka. Pomocy.

Niestety wyrasta mi pierwsza ósemka! Jakieś 1,5 roku zdjęto mi aparat ortodontyczny i wiem, że na pewno muszę poddać się usunięciu tego zęba. Moje pytanie jest takie, na jakim etapie wyrastania powinnam go usunąć? Na razie widać dopiero połowę tego zęba. I właśnie nie wiem czy już mam iść do dentysty, żeby go usunąć, czy raczej poczekać aż cały wyrośnie i dopiero działać. Boję się także tego, że wada zgryzu powróci, jak za długo będę czekała. 
Z góry dziękuję na odpowiedź.
Pozdrawiam.
Sara

Jeżeli boi się Pani o efekt leczenia ortodontycznego z powodu wyżynąjej się 8-ki, to im szybciej ją Pani usunie, tym lepiej. Ponieważ największy nacisk na inne zęby, ząb wywiera podczas wyżynania. Po zakończonym wyżynaniu, ząb nie stanowi już zagrożenia dla ustawienia pozostałych zębów.

KATEGORIA: DOBUDOWY ESTETYCZNE

Korekta kształtu i długości zębów

Chciałabym skorygować długość zębów. Są one nierównej długości, co bardzo nieestetycznie wygląda. Gdzie można wykonać i ile kosztuje taki zabieg w całości?

Odbudowa kształtu zębów może być przeprowadzona na różne sposoby:

Najtańszym i najszybszym sposobem jest odbudowa materiałem kompozytowym bezpośrednio na wizycie. Natomiast trwałość efektu leczenia zależy przede wszystkim od warunków zgryzowych i warunków pacjenta. Jeśli nie było wcześniej leczenia ortodontycznego, to uważam, że skoro doszło do starcia zębów to istnieją nieprawidłowe kontakty, które to spowodowały i odbudowy niestety nie będą trwałe.

Można również odbudować zęby koronami, natomiast konieczne jest tu znaczne oszlifowanie tkanek zęba. Natomiast ponownie, jeżeli istnieją nieprawidłowe kontakty zwarciowe, to tym razem może dojść do starcia przeciwległych zębów.

Wycena jest zależna od metody, materiałów iliczby zębów.

KATEGORIA: IMPLANT

Wybielanie, implant

Muszę wstawić implant górnej 4 za kilka miesięcy. Natomiast wiem, że mój uśmiech nie jest śnieżnobiały. Czy jeśli chciałabym wybielić zęby można to zrobić z brakiem 4, a potem kolorem dobrać implant to wybielonych zębów?

Jest to zdecydowanie najlepsza kolejność obu zabiegów.

KATEGORIA: USUNIĘCIE ZĘBA

Jak długo dolegliwości po usunięciu ósemki?

Witam. Pięć dni temu miałem usuwaną chirurgicznie dolną ósemkę zatrzymaną. Rana została zszyta i dostałem antybiotyk. Dolegliwości bólowe i opuchlizna po pierwszych dwóch dniach zmalały, ale nadal pozostał mi szczękościsk i taki jakby ból kości żuchwy w okolicy wyrwanego zęba (nie jakiś silny czy nie do wytrzymania, ale wcześniej go nie było – przypomina trochę nadwrażliwość na zimno). Niepokoi mnie też nieco różowa ślina, która czasem się do tej pory pojawia, mimo że nie podrażniam szwów ani nie jem nic gorącego. Czy to normalne objawy?

Jeżeli ekstrakcja była „ciężka” to takie objawy mogą się jakiś czas utrzymywać. Natomiast najbezpieczniej będzie skonsultować się z lekarzem.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Wada zgryzu

Witam. W dolnej szczęce robi mi się niewielka wada zgryzu. Chciałabym założyć aparat. Zęby w szczęce przestają się mieścić. Mam ósemki. Czy mogę pozbyć się ósemek, aby zrobić miejsce? A może musze jednak pozbywać się zębów przednich ….?

Wszystko jest zależne od ustawienia wzajemnego zębów, trudno ocenić sytuację bez badania. Dlatego zapraszamy na konsultację.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Pierwsza wizyta u ortodonty.

Mam wadę zgryzu. jak przygotować się na pierwsza wizytę u ortodonty ? Co zabrać?

Jeżeli ekstrakcja była „ciężka” to takie objawy mogą się jakiś czas utrzymywać. Natomiast najbezpieczniej będzie skonsultować się z lekarzem.

KATEGORIA: BADANIE RTG

Pantomogram – co uwidacznia

Czy pantonogram może nie pokazać stanu zapalnego pod mostem porcelanowym?

Zdjęcie pantomograficzne może być przede wszystkim mniej czytelne niż zdjęcie punktowe, szczególnie okolicy siekaczy. Zdjęcia RTG ukazują też generalnie stan zapalny, który trwa dłużej niż około 2 tygodni. A więc także stan zapalny przewlekły, gdzie doszło już do widocznych zmian tkanek okołowierzchołkowych. Natomiast ostry stan zapalny tkanek zęba nie będzie jednak widoczny. Należy dodatkowo pamiętać, że nie bez znaczenia jest także jakość wykonanego zdjęcia.

KATEGORIA: LECZENIE KANAŁOWE

Leczenie kanałowe na dwóch wizytach – czy gorsze?

Zaszła u mnie konieczność leczenia kanałowego, co zostało zdiagnozowane podczas wizyty konsultacyjnej u endodonty. Część leczenia odbywała się także pod mikroskopem. Kanały zostały płukane etc., ale po ponad godzinie dentysta powiedział, że na dziś to tyle i że zaprasza na następną wizytę za tydzień. Moje obawy wynikają z faktu, że czytałam opinie, że najefektywniejsze jest jednak leczenie na jednej wizycie, u mnie ma się ono odbyć na dwóch. Dodatkowo odczuwam także ból tego zęba. Promieniujący na policzek i do ucha – nie jest bardzo silny, ale jednak jest. Czy to normalne? Rozłożenie wizyty na dwie krótsze wpływa faktycznie na jakość finalnego efektu? Czy lepiej udać się jednak do innego specjalisty? Dziękuję

Liczba etapów leczenia kanałowego zależy po pierwsze od stanu zęba, ale także od tkanek go otaczających. W związku z tym liczba wizyt może być zróżnicowana i indywidualnie dostosowywana do sytuacji. Jednak w naszej klinice większość leczenia kanałowego pod mikroskopem odbywa się na jednej wizycie.

KATEGORIA: STOMATOLOGIA

Panika przed leczeniem zębów.

Witam, mam duży problem z uzębieniem. Mam 35 lat i po ciąży zaczęły się problemy z uzębieniem. Zgrzytam zębami i nawet leczenie zachowawcze powoduje po wyleczeniu duży ból. Przeleczono mi kilka zębów kanałowo pod mikroskopem. jednak mimo małych ubytków każdy z nich zakończył się ekstrakcją. Jestem więc przerażona wizytą w kolejnej klinice, ogrom wydanych pieniędzy i bólem który sprawił, że omijam gabinet szerokim łukiem.

Mieszkam we Wrocławiu, ale panika przed wizytą mnie przerasta. Rozważam także leczenie pod narkozą, choć nie wiem, czy małe ubytki można tak leczyć. Najgorsze jest to, że czeka mnie usunięcie ósemki, która jest w 90% w dziąśle. Jednak jest tak przewrócona i związana podobno z nerwami twarzowymi, że ryzyko sprawia, że nadal ją mam. Jestem już załamana, bo chcę cieszyć się zdrowiem i macierzyństwem, ale dolegliwości z zębami nie dają mi żyć normalnie. Chciałabym znaleźć kogoś, kto z pełnym zaangażowaniem postawi mnie na nogi i pozwoli wierzyć, że wspaniali stomatolodzy istnieją. Proszę więc o pomoc. Anna

Pani Anno, jeżeli to możliwe, to proszę przesłać drogą mailową na adres: kontakt@stomo.pl zdjęcia RTG aktualnego stanu Pani uzębienia, jeżeli Pani posiada, chętnie się wówczas wypowiem. Gratuluję także, że odważyła się Pani wykonać pierwszy krok i do nas napisać.

KATEGORIA: PASTA DO ZĘBÓW

Gliceryna w pastach do zębów

Dzień dobry, ostatnio przez internet przewija się wiele informacji na temat dodatku gliceryny do past do zębów. Według tych doniesień, gliceryna ma oblepiać zęby, blokując dobre działanie śliny na szkliwo. Chciałam się Państwa dopytać, czy te informacje mają jakiekolwiek potwierdzenie naukowe, czy też to jednak kolejna próba zastraszania w sieci :)? Dziękuję!

Źródła naukowe nie potwierdzają tego typu informacji.

KATEGORIA: STOMATOLOGIA

Ból zęba po opukiwaniu

Witam! Dwa miesiące temu miałam plombowanego zęba (górna lewą szóstkę). Ząb nigdy przedtem, ani po mnie nie bolał. Nie był leczony kanałowo. Ostatnio przy myciu, uderzyłam w niego lekko szczoteczką i poczułam ból. Co to może być? Miałam pantomograficzne zdjęcie robione i z zębem jest niby ok, tylko czemu tak reaguje?

Jest to na pewno przypadek, który wymaga najpierw wizyty w gabinecie stomatologicznym celem poprawnej diagnozy.

Natomiast hipotetycznie jeżeli wypełnienie, o którym Pani, pisze było „głębokie” (i jest blisko rogu komory zęba), mogło dojść do jego obumarcia. To właśnie może być powodem bólu przy opuku. Jeżeli jednak ząb obumarł, będzie się to wtedy wiązało z koniecznością leczenia kanałowego.

KATEGORIA: STOMATOLOGIA

Magnez szkodzi zębom?

Biorę tabletki z magnezem ze względu na niedobór. Są one bardzo duże i grube, nie jestem w stanie ich przełknąć bez obawy że się udławię. Czy mogę je rozgryzać? Ponoć magnez źle wpływa na zęby, tak mi powiedziano, jednak nie jestem w stanie znaleźć żadnych rzetelnych informacji.

Nie posiadamy takich doświadczeń potwierdzających, że suplementacja magnezem wpływa negatywnie na dojrzałe zęby. Jednak rozgryzanie czegokolwiek zawsze niesie ze sobą ryzyko uszkodzenia mechanicznego szkliwa.

KATEGORIA: ORTODONCJA

Ponowne leczenie ortodontyczne?

Witam, mam 30 lat i 15 lat temu zdjęto mi aparat ortodontyczny.
Niestety od tego czasu zgryz ponownie nieco mi się skrzywił – prawdopodobnie przez ósemki, które dopiero niedawno mi wyrosły. Zależy mi jednak na ładnym uśmiechu, wiec rozważam ponowne założenie aparatu. Ale zastanawiam się, czy może aparat zdejmowany by tu wystarczył (skrzywienie nie jest duże). Dlatego bardzo proszę o opinie, jakie by było najlepsze rozwiązanie i ile orientacyjnie trwałoby leczenie.

Aparaty ruchome wykorzystywane są do leczenia pacjentów podczas skoku wzrostowego, tj. w wieku od około 6 do 15 lat. Wykorzystują one przede wszystkim potencjał wzrostu w występujący w tym okresie. Ponadto niestety nie ma możliwości ustawienia za ich pomocą dokładnie pojedynczych zębów, a w każdym bądź razie nie jest to taka precyzja, jaką możemy uzyskać aparatem stałym.

Jeżeli wada jest mała, można ją też skorygować tzw. alignerami ( przezroczyste szyny). Natomiast konieczna jest w tym przypadku na pewno konsultacja ortodontyczna celem weryfikacji, czy to jest technicznie możliwe.

    Umów się na wizytę u nas!

    Godzina: