co jeść po wybielaniu zębów

Co jeść po wybielaniu zębów?

Współcześnie każdy człowiek lubi dbać o własny uśmiech. Ten na przestrzeni lat stał się wizytówką i synonimem atrakcyjności – o ile będzie nie tylko pełny i zadbany, ale i śnieżnobiały. W drodze ku osiągnięciu tej bieli coraz częściej sięga się po wybielanie zębów. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że – choć jest ono skuteczne – łatwo jest zaniechać wszystkich pozytywnych efektów, jakie mogą z niego płynąć. Wszystko zależy od tego… co tak właściwie będzie się jadło. Dziś podpowiemy, po co powinno się sięgać, a czego unikać po poddaniu własnych zębów procesowi wybielania. Zaznaczymy też, czego jeść się po prostu nie powinno.

Jak jeść po wybielaniu zębów i dlaczego zwracać na to uwagę?

Co jeść po wybielaniu zębów? To pytanie, którego praktycznie nikt nie zadaje. Wszystko ze względu na to, że każdy uważa proces wybielania za taki przynoszący natychmiastowe efekty. Rzeczywiście, takie właśnie one są. Z tym jednak, że mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak łatwo je zaprzepaścić. Aby do tego nie doszło, należy stronić od jedzenia nie do końca pozytywnie wpływającego na koloryt zębów (więcej na ich temat – w dalszej części wpisu), a zamiast nich wybierać takie produkty, jak:

  • wszelkiego rodzaju nabiał, w szczególności mleko, kefir, jogurt naturalny i wszystkie produkty mleczne posiadające swój naturalny kolor (bez dodatku owoców); wśród produktów polecanych znajduje się też masło;
  • niektóre rodzaje mięsa, w  tym białe ryby, kurczak i indyk; można też jeść wszelkiego rodzaju owoce morza – krewetki, białe ryby, małże;
  • wiele warzyw, ale tylko tych niekolorujących, w tym ziemniaki, białe szparagi, fasola (biała), seler, ogórek, pietruszka;
  • zboża i wszelkiego rodzaju nasiona, przy czym najpopularniejszy może okazać się tutaj biały ryż na spółkę z białym pieczywem.

Wybielanie zębów – czego unikać.

W każdym przypadku należy stronić od przypraw. Jeżeli już zamierza się po nie sięgnąć, warto ograniczyć je do pieprzu i soli, dość neutralnych względem koloru uzębienia. Jeżeli zaś chodzi o picie, najbezpieczniej jest spożywać wodę (koniecznie bez cytryny oraz cukru) i białe mleko krowie. Oczywiście warto mieć świadomość co do tego, że nie każda dieta jest zdrowa dla organizmu. Dlatego też wszystkie plany związane ze spożywaniem określonych posiłków warto skonsultować z lekarzem. Najlepiej z dietetykiem, odwiedzając go z zaleceniami ze strony stomatologa. Nie warto tutaj sztywno trzymać się zasad, jednak faktem jest, że na pewien czas powinno się odstawić produkty niekorzystnie wpływające na zęby. Skupić się na tych produktach, które są dla nich neutralne.

Warto wiedzieć: na dwie godziny po zakończeniu procesu wybielania należy powstrzymać się od picia i jedzenia (czegokolwiek). Zabronione jest żucie gumy, mycie zębów oraz płukanie ich. W przypadku wielkiego pragnienia, można zaczerpnąć kilka łyków wody – uważając przy tym, by nie płukać nią zębów. W ciągu dwóch dni trzeba unikać jedzenia i produktów łatwo barwiących, ale też picia słodkich napojów, które zawierają w sobie sztuczne barwniki. Odpowiedniej diety trzeba się trzymać nawet przez dwa tygodnie po zabiegu – wtedy też można liczyć na najlepsze efekty tegoż właśnie.

Produkty, których nie powinno się spożywać po wybielaniu zębów

W pielęgnowaniu zębów po wybielaniu nie jest ważna wyłącznie wiedza na temat tego, co zaleca się spożywać. Ważne jest też posiadanie świadomości co do tego, jakie produkty mogą zaszkodzić. Każdy porządny stomatolog tuż po wybielaniu zębów pacjenta wystosuje dla niego szereg zaleceń. Zalecenia te, będą zawierały listę produktów, których nie należy stosować przez określony czas po wybielaniu zębów.

Na liście produktów, które są absolutnie zabronione znajdują się oczywiście słodycze, znane ze swojego bardzo negatywnego wpływu na uzębienie. Taki też wpływ może też mieć praktycznie każde mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina), wiele owoców (w szczególności jagody, wiśnie, porzeczki, maliny oraz dżemy, konfitury i inne artykuły powstałe na ich bazie), intensywne przyprawy pokroju papryki, curry czy kurkumy, ale też niektóre warzywa. Te najbardziej szkodliwe w tej sytuacji to buraki, szpinak oraz marchew.

Choć nabiał w większej części jest uznawany za polecany, istnieją produkty z jego obrębu, których warto unikać. Mowa o serze żółtym, wędzonym i topionym, ale i o jogurtach zawierających w sobie owoce.

Podsumowanie

Co jeść po wybielaniu zębów? Przede wszystkim produkty neutralne dla zębów, ale też takie, które w żaden sposób nie wpłyną na ich koloryt. Oczywiście należy robić to wszystko z głową. Warto też pamiętać, by stronić od używek. Oczywiście, specjalnej diety nie trzeba wdrażać na całe życie – wystarczy odpowiedni czas, by biel zębów ustabilizowała się, a nic nie było w stanie jej zagrozić.

W dbaniu o własne wybielone zęby ważne jest stosowanie się do porad stomatologa, który podjął się wybielania. Najlepiej jest więc postawić na solidną, doświadczoną i sprawdzoną klinikę stomatologiczną zatrudniającą takowych. Tylko wtedy bowiem będzie się miało pewność, że uzyska się komplet informacji. Słowem: zostanie się obsłużonym w sposób jak najbardziej pożądany.